*FEN GÜNLÜĞÜM*

Ana sayfa Fen Club *6A SINIFI PAYLAŞIMLARIMIZ* *FEN GÜNLÜĞÜM*

15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 162)
  • Yazar
    Yazılar
  • #31255
    nuray inci
    Anahtar yönetici

    DEĞERLİ ÖĞRENCİLER FEN GÜNLÜKLERİMİZİ BU ALANDAN YAZARAK PAYLAŞALIM.

    SİZE EBADAN GÖNDERDİĞİM VİDEO ANLATIMLARI, DERS KİTAPLARINIZDAN OKUYARAK ÖĞRENDİĞİNİZ YENİ FEN KAVRAMLARINI, SİZİN KONU HAKKINDA İLGİNİZİ ÇEKEN HUSUSLARI, ÖNEMLİ BULDUĞUNUZ YERLERİ, ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKTİĞİNİZ HUSUSLARI BU ALANDA PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

    #31317
    1683
    Katılımcı

    SIVI YAKITLAR:
    Akışkın olma,kalıntı bırakmama ve
    yüksek enerji verimi gibi özellikleri
    olan sıvı yakıtlar genel olarak araç
    ve makineleri çalıştırmak,ısınmak ve
    enerji üretmek için kullanılır.
    BİYODİZEL:Bitkisel yanlardan veya atık
    yağlardan elde edilen bir sıvı yakıttır.
    genelde yağ bitkilerinin tohumlarından
    üretilmektedir.Dizel motorlarda
    kullanılmaktadır.👍👍

    #31332
    1675
    Katılımcı

    KATI YAKITLAR:
    Kömür çeşitleri,odun çeşitleri,bitki parçaları,bitki tohumları
    ve tohum kabukları katı yakıtlara örnek olarak gösterilebilir
    . Kömür günümüzde en yaygın kullanılan fosil katı yakıttır.
    Antrasit,turba,taş kömürü ve linyit gibi kömür çeşitleri vardır.

    #31362
    Hiranur Ertem
    Katılımcı

    FEN GÜNLÜĞÜM 7
    YALITIM MALZEMESİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
    Yalıtım için kullanılan malzemenin öncelikle düşük maliyetli,uzun ömürlü ve yanmaya karşı dirençli olmasına dikkat edilir.Ancak bunlardan daha önemlisi,bu malzemelerin insan ve çevre sağlığı açısından tehlikeli olup olmadığıdır.Bununla birlikte Yalıtım malzemelerinin darbelere karşı dayanıklılığı ve içine su sızdırmaması da oldukça önemlidir.Aranan bu niteliklerin tümünü karşılayan bir malzemenin,ısı iletkenliği açısından da istenilen düzeyde olması önemlidir.Çünkü ısı iletkenliği en düşük olan yalıtım malzemesinin seçilmesi tasarrufun en üst seviyede gerçekleşmesini sağlar.
    NEDEN ISI YALITIMI YAPTIRMALIYIZ?
    Isı YALITIMI,iç ortam sıcaklığının korunmasına yardım ederek harcanan enerji miktarını azaltır.Bu durum hem aile hem de ülke ekonomisine katkı sağlar.Yaşam konforumuzu artırır.Isıtma veya soğutma için harcanan enerjinin etkin kullanımını sağlayacak ısı yalıtımı önlemleri,fosil yakıt tüketimini azaltır.Bu durum küresel ısınmaya yol açan sera gazi salınımının azalmasına önemli ölçüde katkı sağlar.Yaz aylarında soğutma amacı ile kullanılan buzdolabı,klima gibi aletlerde soğutucu gazlar bulunmaktadır.Soğutucu gazlar,ozon tabakasına zarar veren bir yapıya sahiptir.Bu yüzden binalarda ısı yalıtımı yaptırmak soğutucu gaz lara duyulan ihtiyacı da azaltacaktır.Yalıtımı olmadığı binalarda ısınmak için daha çok fosil yakıt tüketme ihtiyacı doğar.Bunun sonucunda artan hava kirliliği;çocuklarda akciğer gelişiminin bozulmasına,astım ve bronşit ataklarına neden olmaktadır.Ayrıca hava kirliliği;kronik obstirüktif akciğer hastalığı (KOAH),akciğer kanseri,tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıkları beraberinde getirir.

    • Bu yanıt 3 yıl 8 ay önce önce Hiranur Ertem tarafından değiştirildi.
    #31363
    1680
    Katılımcı

    FEN GÜNLÜĞÜM 7

    Isı yalıtımı,iç ortam sıcaklığının korunmasına yardım ederek harcanan enerji miktarını azaltır.Bu durum hem aile hem de ülke ekonomisine katkı sağlar.Yaşam konforunuzu artırır.

    Isıtma ve ya soğutma için harcanan enerjinin etkin kullanımını sağlayacak ısı yalıtımı önlemleri, fosil yakıt tüketimini azaltır. Bu durum küresel ısınmaya yol açan sera gazı salınımının azalmasına nemli ölçüde katkı sağlar.

    Yaz aylarında soğutma amacı ile kullanılan buzdolabı , klima gibi aletlerde soğutucu gazlar bulunmaktadır.Soğutucu gazlar ozon tabakasına zarar veren bir yapıya sahiptir. Bu yüzden binalarda ısı yalıtımı yaptırmak soğutucu gazlara duyulan ihtiyacı da azaltacaktır.

    Yalıtımın olmadığı binalarda ısınmak için daha çok fosil yakıt kullanma ihtiyacı doğar. Bunun sonucunda artan hava kirliliği; çocuklarda akciğer gelişiminin bozulmasına, astım ve bronşit ataklarına neden olmaktadır. Ayrıca hava kirliliği; kronik tıkayıcı akciğer hastalıkları, akciğer kanseri, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıkları beraberinde getirerek toplum sağlığını tehdit etmektedir.

    #31466
    1680
    Katılımcı

    FEN GÜNLÜĞÜM 8
    Yandığı zaman enerji veren maddelere yakıt denir. yakıtlar ısı ya da ışık elde etmek için, araç ya da makineleri çalıştırmak için kullanılmaktadır. Yakıtlar; evlerde ısınmayı, otobüslerin çalışmasını, elektrik üretilmesini, uçakların uçmasını, yemeklerin pişmesini ve daha sayamayacağımız bir çok olayın gerçekleşmesini sağlar. Yakıtlar aydınlatma amaçlı da kullanılmıştır.

    Kömür çeşitleri, odun çeşitleri, bitki parçaları, bitki tohumları ve tohum kabukları katı yakıtlara örnek gösterilebilir. Kömür günümüzde en yaygın kullanılan fosil katı yakıttır. Antrasit, turba, taş kömürü ve linyit gibi kömür çeşitleri vardır.

    #31479
    1680
    Katılımcı

    FEN GÜNLÜĞÜM 9

    Kömür, bitki kalıntılarının bataklık alanlarda birikmesi sonucu oluşan tabakaların değişime uğraması ile meydana gelmiştir. Bu tabakalar, yer kabuğu hareketlerinin etkisiyle yerin derinliklere gömülerek milyonlarca yıl sonra kömürü oluşturmuştur.

    Termik santrallerde elektrik üretmek, fabrikalarda ısıl işlemleri gerçekleştirmek ve binalarda ısınmak için kömürden yararlanılır. Tarihsel süreçte tren ve gemilerin hareket ettirilmesinde de kömürden yararlanılmıştır.

    Zeytin yağı fabrikalarında işlendikten sonra içindeki suyun ve yağın önemli bir bölümü alınan zeytin posası yani pirina,
    doğru şekilde işlendiği taktirde atık olmaktan çıkar, ekonomik değer halini alır. Pirinanın kurutulup toz haline getirildikten sonra özel makinelerde sıkıştırılıp şekillendirilmesiyle 8-10 mm çapında silindir şekilde olan palet yakıt elde edilir.

    Kısacası sofralarımızı süsleyen zeytin, aynı zamanda çevreci bir yakıt türü olarak da kullanılabilir.

    #31493
    nuray inci
    Anahtar yönetici

    Çok güzel gidiyor
    peki en çevreci santral sizce hangisi?

    #31527
    Hiranur Ertem
    Katılımcı

    FEN GÜNLÜĞÜM 9
    SIVI YAKITLAR
    Akışkan olma,yandığında kalıntı bırakmama,yüksek enerji verimi gibi özellikleri olan sıvı yakıtlar genellikle araç ve makineleri çalıştırmak,işi mak ve enerji üretmek için kullanılır.Taşınması ve depolanması kolaydır.SIVI yakitlar;ham petrol kökenli,alkol kökenli ve bitkisel yağ kökenli olarak sınıflandırılır.Bunlardan en yaygın kullanılanları ham petrol kökenli olanlardır.Motorin(mazot),benzin,fuel-oil,gaz yağı ham petrol kökenli sıvı yakitlara örnek olarak verilebilir.
    BİYODİZEL:Bitkisel yağlardan veya atık yağlardan elde edilen bir sıvı yakıttır.Genelde yağ bitkilerinin tohumlarından üretilmektedir.Çevre dostu olan bu yakıt türü,dizel motorlarda kullanılmaktadır.
    BİYOETANOL:Bu yakıt türünün hammaddesi şekerpancarı,mısır,buğday gibi tarımsal ürünler ve bunların kullanımı ile oluşan tarımsal atıklardır.Bu maddelerin özel işlemlerden geçirilmesi ile biyoetanol elde edilir.Benzinle belirli oranlarda harmanlanarak kullanılan alternatif bir yakıttır.

    #31529
    Hiranur Ertem
    Katılımcı

    FEN GÜNLÜĞÜM 10
    GAZ YAKITLAR
    Gaz yakıtlar;doğalgaz,LPG(Likit Petrol Gazı-Sıvılaştırılmış Petrol Gazı)ve biyogazdır.Bunlardan doğalgaz ve LPG yaygın olarak kullanılan gaz yakıtlardır.Katı yakıtlara göre daha cevreci olan gaz yakıtlar; yanma sonrasında sadece gaz atık oluşturur,katı kalıntı bırakmaz.Doğalgaz,yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır.Ülkemizde binalarda ve sanayide yakıt olarak kullanılır.Genellikle binalarda ısınmak,fabrikalarda ısıl işlemleri gerçekleştirmek,enerji santrallerinde ise elektrik üretmek için kullanılmaktadır.Ayrıca doğalgazla çalışan otobüsler de vardır.Doğalgaz ülkemizde yeteri kadar çıkmadığı için başka ülkelerden ithal edilmektedir.LPG,petrolün rafinelerde işlenmesiyle elde edilen gazların sıkıştırılıp sıvılaştırılması ile oluşur.Sıvılaştırma işlemi,nakliye ve depolama süreçlerini kolaylaştırır.Genellikle otomobillerde yakıt olarak,binalarda ısınma ve yemek pişirme amaçlı,sanayide ise ısıl işlemler için kullanılmaktadır.Diğer petrol ürünlerine göre havayı daha az kirletir.

    • Bu yanıt 3 yıl 8 ay önce önce Hiranur Ertem tarafından değiştirildi.
    #31535
    1675
    Katılımcı

    FEN GÜNLÜĞÜM 8:
    Sesin Yayılması:
    Günlük hayatımızda birçok ses ile etkileşir ve bu sesleri kulaklarımızla duyarız.Tahta bir kapı ya da cam bir bardağa vurduğumuzda ses çıkar.Konuşurken veya müzik aletleri çalarken çevremize farklı bir ses yayarız.Çevrem- izdeki canlı,cansız tüm varlıklardan çıkan bu sesler,titreşimler sonucu meydana gelir.Titreşim sonucu oluşan ses,
    bir enerji türüdür ve dalgalar halinde her yöne yayılır.

    Ses, yayıldığı ortamda bulunan maddeleri titreştirerek yayılır.bu yüzden sesin yayılması için katı,sıvı veya
    gaz gibi maddesel ortamlar gereklidir.Havası boşaltılmış kapalı bir kap veya uzay boşluğu gibi maddesel olmayan
    ortamlarda oluşan sesler yayılmaz.

    Sesin sıvı,katı ve gaz ortamlarda yayılması günlük yaşantımızdan birçok örnek verebiliriz.Öncelikle çevremizdeki sesleri duyabiliyor olmamız sesin bir gaz ortamı olan havada yayıldığını gösterir.

    #31551
    Zeynep Nehir KOÇ
    Katılımcı

    Fen günlüğü 7
    Ses dalgalar halinde yayılır. Sesin yayılması için maddesel ortam gereklidir.Uzayda maddesel ortam bulunmadığından ses yayılmaz.

    #31552
    1680
    Katılımcı

    Hocam bence en çevreci santral güneş enerjisi santrali(GES)

    #31554
    Zeynep Nehir KOÇ
    Katılımcı

    Fen günlüğü 7’nin devamı
    Ses bir enerji türüdür.Buna örnek olarak yüksek bir hoparlör sesiyle cam bir bardağın kırılmasını örnek verebiliriz.Ses hava ortamında 1 saniyede yaklaşık olarak 340 metre yol alır

    #31563
    Zeynep Nehir KOÇ
    Katılımcı

    Fen günlüğü 7’nin devamı
    Ses en hızlı katı maddelerde yayılır.Çünkü:katı maddeler arası uzaklık yok denecek kadar azdır.Ses sıvı maddelerde katılara göre daha yavaş yayılır.Çünkü:Sıvı maddeler arası uzaklık katılara göre daha fazladır.Ses en yavaş gaz maddelerde yayılır.Çünkü:Gaz maddeler arası uzaklık sıvılara göre daha fazladır.

15 yazı görüntüleniyor - 1 ile 15 arası (toplam 162)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.