*FEN HİKAYEM*

  • Bu konu 14 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 3 yıl 7 ay önce 2054 tarafından güncellenmiştir.
10 yazı görüntüleniyor - 1 ile 10 arası (toplam 10)
  • Yazar
    Yazılar
  • #31281
    nuray inci
    Anahtar yönetici

    KIYMETLİ CANLAR

    BU BÖLÜMDE SİZLERDEN

    “MİKROORGANİZMALARIN (BİR HÜCRELİ CANLILARIN-BAKTERİ,VİRÜS, MANTAR VB.) İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARINI NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?” KONUSUNDA BİR HİKAYE  VEYA DÜZ YAZI YAZMANIZI İSTİYORUZ.

    İSTERSENİZ EN AZ 1 SAYFA OLACAK ŞEKİLDE ( İÇİNDE GİRİŞ, GELİŞME VE SONUÇ BÖLÜMLERİNİ KAPSAYACAK ) BİR YAZIYI ÖNCE BİR KAĞIDA YAZIP HİKAYENİZİ TAMAMLADIKTAN SONRA BU KONU BAŞLIĞI ALTINDA PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

    GİRİŞ BÖLÜMÜNDE, BU CANLILARIN İSİMLERİNİ, YAPI VE ÖZELLİKLERİNİ, (30 PUAN)

    GELİŞME BÖLÜMÜNDE, BU CANLILARIN İNSAN SAĞLIĞINI NASIL OLUMSUZ ETKİLEYEBİLECEĞİNİ, (30 PUAN)

    SONUÇ BÖLÜMÜNDE, BU OLUMSUZ ETKİLERE KARŞI NELER YAPILABİLECEĞİNİ, HANGİ ÖNLEMLERİ ALABİLECEĞİMİZİ, SİZE GÖRE FARKLI ÇÖZÜM YOLLARINI (40 PUAN)

    YAZMANIZI İSTİYORUZ.

    NELERDEN YARARLANALIM? : YAZINIZI HAZIRLARKEN, DERS KİTAPLARINIZDAN, ANSİKLOPEDİLERDEN, İNTERNETTEN ÖRNEĞİN TÜBİTAK BİLİM GENÇ, BİLİM ÇOCUK, MERAKLI MİNİK VB. DERGİLERDEN (Kİ BU DERGİLERİ TÜBİTAK SİZLERİN YARARLANABİLMESİ İÇİN ŞU AN ÜCRETSİZ ERİŞİME AÇTI!) VE EBADAN, SİZLERE GÖNDERDİĞİM ÇALIŞMALARDAN VB. YARARLANARAK TASARLAYABİLİRSİNİZ.

    İYİ ÇALIŞMALAR, KOLAY GELSİN..

    #32058
    1670
    Katılımcı

    Bakteri Nedir?
    Bakteri farklı ortamlarda üreyebilen,tek hücreli canlıdır.Bakteriler insan vücudu,toprak ve Okyanus gibi yerlerde yaşarlar.Bakterilerin hayatımızda 2 durumu vardır:
    1.Olumlu Bakteri:Sütü yoğurt yapma,sindirimi kolaylaştırma gibi…
    2.Olumsuz Bakteri:İnsan sağlığında olumsuz etkileri vardır;
    Hastalıklar
    -Et Yeme Hastalığı
    -Enfeksiyonlar
    -Kolera
    -Dizanteri vb.
    Peki bunu nasıl önleriz?
    Bakterileri önleyebilmek için dengeli beslenmeliyiz:
    -Sebze
    -Meyve
    -Yoğurt
    -Süt gibi ürünler tüketerek bakterilerin vücudumuza girmesini önleyebiliriz.

    Şirem Arslan
    Kaynakça:Milliyet
    Evrim Ağacı
    Biyologlar
    Akilciilaç
    Beyinsizler

    #32075
    2096
    Katılımcı

    🙂

    #32076
    2096
    Katılımcı

    A(H1N1)virüsü hakkında bir yazı yazdım ama katılımcı 3 iken bile yollamıyor ne yapabilirim

    • Bu yanıt 3 yıl 7 ay önce önce 2096 tarafından değiştirildi. Sebep: yanlış yazım
    #32078
    2096
    Katılımcı

    A(H1N1) VİRÜSÜ
    A(H1N1) bir virüstür . insanlarda hastalığa hatta ölüme bile yol açmaktadır. İlk bulaşıcı hastalık olarak Meksika ve ABD’de 16 Mayıs 2009 görülmüş ve daha sonra neredeyse tüm ülkelere yayılmıştır . Bu virüse domuz gribi de denmektedir bunun asıl sebebi, domuzlar arasında görülen bir çok virüs arasında bazılarına bu virüs tipine çok benzediği için domuz gribi denmiştir . Ayrıca bu virüs cansız cisimlerde 2 veya 8 saat gibi belli bir sürede yok olmakta ve geçerli süre geçtikten sonra bulaşma özelliğini kaybetmektedir. kişinin tükürük zerreciğinin ulaştığı her cansız yere bulaşa bildiği gibi ayrıca etkileyen nem ve ısı oranları da vardır .

    Domuz gribi olarakta bilinen A(H1N1) virüsü hızlıca bulaşmakta ve insandan insana hızlıca geçiş yapmaktadır . domuz gribi de yine mevsimsel griple aynı şekil de yayıldığı düşünülmektedir . virüsler insandan insana hapşırık , öksürük yollarıyla bulaşabilmektedir . Aynı bardak , havlu ve hatta kullandığınız havuz bile bulaşmasına bir sebeptir . Domuz gribinin belirtileri , rahatça geçirdiğimiz gripler deki belirtilerin aynısını göstermektedir. bu belirtiler ateş , öksürük ,boğaz ağrısı ,yaygın vücut ağrısı , baş ağrısı , üşüme ve yorgunluk gibi belirtiler içermektedir .bazı vakalarda kusma gibi belirtilerde gösterir ama bu pek yaygın değildir . hastalığı kapan kişiler belirtileri başlamadan 1 gün kadar öncesi ve 7 gün kadar sonrası bulaştırma imkanı vardır . Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler genelde zor nefes almak , nefes darlığı , bilinç bulanıklığı , sık ve uzun süreli kusma çocuklarda ise hızlı veya zor nefes alıp vermek , vücutta solgunluk , morarma , beslenmeme , uykuya meyil , huzursuzluk , ateş ve döküntüler domuz gribi belirtileridir .Domuz gribinin Tanısı , PCR yöntemi ile konulmaktadır . Tanı testi bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır ve büyük oranda yüksek doğru yanıt vermektedir .

    Domuz gribinden korunmak için alınması gereken önlemlerin bazıları öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatıp hapşırmalı mendil yoksa dirseğimizi kullan malıyız . Tüm bunlara rağmen yine de hapşırma sonrası ellerinizi bol sabunla yıkamalıyız . alkol bazlı antiseptik malzemelerde kullanırsanız virüsü engellemiş olacağız . eğer domuz gribine yakalandığınız kesinleşir yada belirtileri göstermeniz halinde 7 gün boyunca kendinizi karantina altına alınız ,belirtiler tamamen de olsa biterse yine de bir kaç gün karantinada olmaya devam ediniz ve bu süreçte bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırınız . Birde karantina günlerinde ev eşyalarının temizliğine de çok dikkat edinmelidir dikkat etmemiz gereken maddelerden bir kaçı da şunlardır yüzeyleri , (masalar , kapı kolları , banyo yüzeyleri , mutfak tezgahı , oyuncaklar , telefonlar , komidin vb ) temizlemeliyiz bu temizliği günlük yaşamda kullandığımız malzemeleri kullanırsak yeterli olur . günlük hayatta kullanılan malzemeler dışında klor , hidrojen peroksit , iyotlu antiseptikler , alkol , ve çeşitli dezenfektanlar gibi bazı kimyasal maddelerde etkilidir . domuz gribi olarakta bilinen A(H1N1) virüsünü tedavi eden ilaç bilim adamları tarafından bulunmuştur . domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrollerinde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur . bu ilaçlar sadece doktor önerisiyle kullanılabilir başka türlü alım satım yapılamaz , kullanmak için kesinlikle reçete gereklidir . ilaç dışında bitkisel şeylerin de iyi geldiği bilinmektedir bu bitkisel şeylerin bir kaçı ise boğaz ağrısı için pastil , solunum yolu rahatsızlığı için zencefil , bademcik iltihaplanması için ada çayı , bahar nezlesi ( alerjik nezleye ) iyi gelmesi için ısırgan oto , mikropları öldürmek için ise karanfil kullanılmaktadır . bu tür şeyler reçete olmadığı halde de kullanıla bilindiği için tedavinin yanı sıra tercih edilmektedir .

    safiye elif kılıçkap

    • Bu yanıt 3 yıl 7 ay önce önce 2096 tarafından değiştirildi. Sebep: yanlış yazım
    • Bu yanıt 3 yıl 7 ay önce önce 2096 tarafından değiştirildi. Sebep: yanlış yazım
    • Bu yanıt 3 yıl 7 ay önce önce 2096 tarafından değiştirildi. Sebep: yanlış yazım
    #32085
    nuray inci
    Anahtar yönetici

    👍

    #32168
    nuray inci
    Anahtar yönetici

    Güzel gidiyor
    Buradan paylasmaya devam

    #32335
    2032
    Katılımcı

    Koksakivirüs nedir;

    Koksakivirüsler, Picornaviridae ailesine, zarfsız, doğrusal, pozitif anlamda tek sarmallı RNA virüslerinin yanı sıra poliovirüs ve echovirüsü de içeren Enterovirüs cinsine ait birkaç ilgili enterovirüstür.

    Koksakivirüsün bulguları;

    El, ayak ve ağız hastalığı özellikle 5 yaş altı çocuklarda görülen oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Nadiren daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de hastalık görülebilmektedir. Ateş, boğaz ağrısı, iştahsızlık, halsizlik bulguları ile birlikte ağız içerisinde ve ağız çevresinde, avuç içi ve ayak tabanında görülen döküntüler ile karakterize bir klinik tablodur. Döküntüler kırmızı, yuvarlak lezyonlar şeklinde olabildiği gibi bazen içi sıvı dolu veziküller şeklinde de görülebilmektedir. El, ayak ve ağız hastalığı çoğunlukla kendi kendini sınırlayan, ağır hastalık tablosuna neden olmayan bir viral hastalıktır. Hastalar 7 ile 10 gün içerisinde gelişen tüm bulguların kaybolması ile tamamen iyileşir. Oldukça nadir bir komplikasyon olarak viral veya aseptik menenjit kliniğine neden olabilmektedir.

    Koksakivirüsün etkenleri ve tanısı;

    El, ayak ve ağız hastalığı etkenleri enterovirüs genusu içerisinde yer alan koksakivirüs, echovirüs ve enterovirüslerdir. Koksakivirüs A16 ve Enterovirüs 71 el, ayak ve ağız hastalığı en sık görülen subtipleridir. El, ayak ve ağız hastalığı her yıl özellikle ilkbahar ile sonbahar başı arasında görülmektedir. Hastalığın tanısı tüm dünyada yaygın olarak hastanın yaşı, klinik bulguları, döküntülerin özellikleri ve döküntülerin bölgesel dağılımı ile klinik olarak konulmaktadır. Bununla birlikte beklenenden daha fazla vaka görülmesi veya hastalığın oldukça nadir görülen aseptik menenjit gibi komplikasyonlarından şüphe edilmesi durumunda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nazofarengeal örnekler, döküntü içerisindeki sıvı ve gayta örneklerinden hastalığın laboratuvar tanısı yapılabilmektedir.

    Koksakivirüsün yayılımı ve önlenmesi;

    Virüs enfekte kişilerin nazofarengeal sekresyonları, veziküler döküntü içerisindeki sıvıda ve gaytada bulunur. Solunum yolu, fekal-oral ve temas ile enfekte kişilerden duyarlı kişilere yayılım gösteren oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle hastalığın ilk haftasında bulaşma oranı en yüksektir. Mümkün ise hasta olan kişinin semptomatik dönemde yayılımı önlemek için evinde kalması, duyarlı kişiler ile temas etmemesi önerilmektedir. Duyarlı kişilerin bulaşmasını önlemek için su ve sabunla sık sık el yıkamaları, sık temas edilen yüzeyleri uygun şekilde dezenfekte etmeleri, temas ile kontamine olan objeleri, oyuncakları uygun şekilde dezenfekte etmeleri, ortak çatal, kaşık kullanımından ve yakın temastan kaçınılmalıdır. Yani sarılma ve tokalaşma gibi eylemler yapılmamalıdır.

    Koksakivirüsün tedavisi;

    El, ayak ve ağız hastalığından korunmada etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir aşı yoktur ve tedavisi için özel bir ilaçta bulunmamaktadır. Çoğunlukla hastalığın hafif semptomlar ile seyretmesi ve kendi kendine düzelmesi gözlenmektedir. Bununla birlikte gereken hastalarda, mevcut semptomları hafifletmek için ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kullanımı, boğaz ağrısını azaltmak için gargara ve spreylerin kullanımı önerilmektedir. Yeterli sıvı ve beslenme desteği alamayan çocuklarda gerekli sıvı ve beslenme desteği yapılmalıdır.

    Ayşe İnam

    • Bu yanıt 3 yıl 7 ay önce önce 2032 tarafından değiştirildi. Sebep: Yanlış yazdım
    #32339
    2054
    Katılımcı

    Virüsler
    Virüsler temel olarak RNA veya DNA gibi küçük nükleik asit içeren paket yapılardır. Hücreler DNA parçalarının kopyalarını RNA adı verilen farklı bir nükleik asit formunda yaparlar ve bunu protein üretmek için kullanırlar. COVID-19’a neden olan Sars-CoV-2 virüsünün genetik materyali RNA’dır. Enfekte olduğumuzda, RNA virüsleri hücrelerimizi daha fazla RNA yapmak için konak olarak kullanmanın yanında kendi RNA‘sını korumak ve yeni hücreleri enfekte etmek için proteinler üretir. Bu proteinler COVID-19’u engellemek amacıyla geliştirilmeye aday aşı ve ilaçlar için başlıca hedeflerdir.Bunda başta protein kristalografisi, elektron mikroskopisi (EM) ve NMR spektroskopisi olmak üzere, tamamlayıcı teknikleri (kütle spektrometresi gibi) ve hesaplamalı yöntemleri kapsayan yapısal biyolojinin azımsanmayacak bir katkısı vardır.

    Corona Virüs
    Çin’den başlayarak kısa bir süre içerisinde tüm dünyada birçok insanı etkileyen Corona Virüs (COVID-19) bulaşma yolu olarak en hızlı ve kontrolü en zor olan, solunum yolu ile bulaşan bir virüstür.
    Corona Virüs (Koronavirüs) Nedir?(Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Melda Özdamar NTV’de yayınlanan “Doktorunuzla 3 Dakika” programında anlattıklarından alıntıdır.)
    Solunum yolu ile yani, çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaşabilip hastalandırabilecek bir bulaşma yolu ile bulaşan, Çin’de ortaya çıkmış bir virüstür. Çin, çok çeşitli besinlerin (hayvan, böcek vb.) yoğun tüketildiği, çok kalabalık bir ülke olduğu için, aslında hayvanların taşıdığı bazı mikroplar insana adapte olma imkânını sıklıkla orada buluyorlar. Bu mikroplar yepyeni ortaya çıktıkları için onlara karşı “bağışık” olma durumumuz “sıfır” oluyor; yani virüs, hastalanma potansiyeli olan herkesi hastalandırıyor. Burada, herhangi bir mikrobun herkesi hastalandırmadığını, sadece belli kişilerin hastalandığını ve sadece, yine belli kişilerin (kronik hastalığı olanlar, zayıf/düşkün/çok yaşlı kişiler) ağır hastalandığını da bilmek lazım.

    Corona Virüs (COVID-19 ya da Koronavirüs) Nasıl Bulaşır?
    Virüs solunum yolu ile bulaşır. Burada, tüm araştırmalar kesinleşmemiştir; bu yüzden, “Her türlü solunum yolu” demek gereklidir. Yani mikrop, öksürmek veya tıksırmakla havada belli sürede asılı kalabilir. Virüs, tabii ki öpüşmek ve en yaygın olarak eller ile de bulaşır. Normalde hastalığı alan bir kişi, hasta olduğunun farkına varmadan ve belirtiler ortaya çıkmadan virüsü yaymaya başlayabilir. Burada, “inkübasyon dönemi” dediğimiz bir “kuluçka” dönemi vardır. Ancak yeni Corona virüs için bu, tam olarak ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Şimdilik kuluçka süresinin 2-14 gün olduğu düşünülüyor.

    Corona Virüs (Koronavirüs) Belirtileri Nelerdir?
    Ateş, öksürük ve nefes darlığı, başlıca sözü edilen belirtiler. Ancak her türlü solunum yolu hastalığı belirtilerini dikkate almakta yarar var. Burun akıntısı, halsizlik, vücut ağrısı da belirtiler arasında yer alıyor. Virüsle karşılaştıktan sonra genellikle 2 gün içinde belirtiler ortaya çıkıyor ancak bu süre 14 güne kadar uzayabiliyor. Virüsün ilerlemesi durumda ise bazen zatürre gibi hastalıklara yol açabilmektedir.Yeni Corona Virüs (COVID19) sorununun giderek büyüdüğü son günlerde bu virüsün solunum sisteminin yanı sıra göz tutulumu yapabileceğini ve hatta ilk bulguların gözde olabileceği de unutulmamalı. Ayrıca yapılan son açıklamalarla birlikte koku ve tat duyusu kaybının corona virüs belirtisi olarak yer alabildiği açıklandı.
    *Zira ilk şüpheli vakaları teşhis edip bildiren ve kendisi de enfekte olup hayatını kaybeden hekimin de göz doktorudur. “Virüs göze damlacık yolu ile bulaşarak gözde konjonktivit (kırmızı göz hastalığı) sebep olabilir. Diğer viral kırmızı göz hastalıklarında olduğu gibi yeni corona virüs belirtileri arasında da gözde kızarıklık, çapaklanma, sulanma gibi bulguların seyredebilir.”( Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu)

    Kimler Corona Virüs (Koronavirüs) Riski Taşıyor?
    Herkes, çünkü bu yeni bir virüs ve kimse bağışık değil. Ancak, herkes hastalık belirtisi göstermeyebilir. Hastalananların hepsi, ağır hastalık geçirecek anlamına da gelmez.

    Corona Virüs (Koronavirüs) Tedavisi Nasıl Yapılır?
    Spesifik(yalnız bir türe özgü), yani Corona Virüs’e özgü bir ilaç yoktur. Bu, virüs hastalıklarının çoğu için böyledir. Ağır hastalanan kişilerin yatırılarak, “destekleyici tedavi” görmeleri gerekir. Yani nerede sıkıntılı bir durum varsa onu çözmeye yönelik tedaviler yapılır. Eklenen başka mikroplar olduğunda, onlar tedavi edilir.

    Corona Virüsten (Koronavirüs) Nasıl Korunabilirim?
    Sağlık durumumuzu en üst düzeyde tutmak, dengeli ve iyi beslenmek, stresle başa çıkabilmek, yeterli uyumak her türlü hastalığa karşı yapabileceğimiz en önemli şeydir. Ayrıca kontrolsüzce etrafa aksırıp, tıksırmamak, öksürürken ağzımızı mendille kapatmak, ellerimize solunum salgılarımızı bulaştırmamak, bulaşırsa sabunla yıkamak, dezenfekte etmek önemli. El hijyenine dikkat edilmeli, en azından bu dönem el sıkışmamalı.
    Eller kirliyken ağız ve burna götürülmemeli, el dezenfektanı kullanılmalı. Kapalı ortamlarda bulunmamaya da dikkat edilmeli. Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı.
    Bunun dışında, gündemi takip ederek, toplu taşıma davranışlarımızı güncel tutmak (maske takmak vb), tek kullanımlık mendil, el dezenfektanları taşımak, elleri “gereken her durumda” sabunla yıkamak, bu dönem asla el sıkışmamak, solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösteriyorsak kişisel bulaştırmama davranışları edinmek, gerekirse evden çıkmamak alınabilecek önlemler arasında. Alınabilecek bir diğer önlem ise Çin’e yolculuk yapmamak. Ayrıca et ve yumurtanın iyi pişirilmesi önlemler arasında yer alıyor.

    RNA: Ribo Nükleik asit veya RNA bir nükleik asittir, nükleotitlerden oluşan bir polimerdir. Her nükleotit bir azotlu baz, bir riboz şeker ve bir fosfattan oluşur. RNA pek çok önemli biyolojik rol oynar, DNA’da taşınan genetik bilginin proteine çevirisi (translasyon) ile ilişkili çeşitli süreçlerde de yer alır. RNA tiplerinden olan mesajcı RNA, DNA’daki bilgiyi protein sentez yeri olan ribozomlara taşır, ribozomal RNA ribozomun en önemli kısımlarını oluşturur, taşıyıcı RNA ise protein sentezinde kullanılmak üzere kullanılacak aminoasitlerin taşınmasında gereklidir. Ayrıca çeşitli RNA tipleri genlerin ne derece aktif olduğunu düzenlemeye yarar.

    Aslında bunların hepsi internetteki sitelerden aldığım alıntılardı. Şimdi kendi duyduklarım, öğrendiklerim ve bildiklerimden bahsedeceğim.

    Korona Virüs Nedir?
    Bir solunum yolu rahatsızlığıdır. Hava yani temas ile bulaşır. Çin’de ortaya çıkmıştır. Söylentilere göre yarasa çorbası, pangolin veya deniz yılanından bulaştığı söyleniyor.(İğrençlikte master yapmış mübarekler. Kısacası onlar sefasını sürüyor biz cefasını çekiyoruz:))))))Genellikle kronik hastalığı olan ve yaşlı insanlarda bayağı ağır seyrediyor. Her ne kadar biz de onlar kadar ağır seyretmese de biz de taşıyıcı olabiliyoruz.

    Korona Virüs Nasıl Bulaşır?
    Kelebek etkisi gibi. Kalksın midesizin teki yarasa yesin korona olsun gezsin tozsun sonra tüm dünyaya bulaşsın. Yani demem o ki aşşşşırı bulaşıcı bir virüs. Öksürük, tükürük, üfürük, soluduğumuz ve verdiğimiz havayla bile bir masuma bulaştırabiliriz yani kul hakkkkı:0. Bu da demek oluyor ki oturun oturduğunuz yerde. Dokunduğumuz yerden bile bulaştırabiliyoruz.

    Korona Kaparsak Ne Mi Olur?
    Valla herkeste farklı belirtisi çıkıyor korona beyin. Kimisinde kas ve eklem ağrısı, kimisinde öksürük ve hapşırma, kimisinde göz ağrısı, kimisinde nefes darlığı derken hoooop tahtalı köy sonrası.(Allah geçinden versin.)İlk başta karantinaya giriyoruz, sonra eğer ağırlaşırsak yoğun bakıma giriyoruz tedavi görüyoruz sonra eğer durumumuz daha da ağırlaşırsa solunum cihazına bağlanıyoruz bir diğer adıyla artık entübe hasta oluyoruz.(Aslında biz entübe hasta sayısı sabit kalıyor zannediyoruz oysaki ölenlerin çoğu entübe hastalar ölenlerin yerine yeni entübe hastalar gelince de sabit kalıyormuş gibi görünüyor.) Yani tedbirlerimizi erkenden almalıyız. Ne kadar erken davranırsak şansımız artar. Bu arada sanırım hastalığı atlattıktan sonra kalıcı hasarlar kalabiliyor. Bir de sanırım Allah korusun koronadan ölürsek cenaze namazımız kılınmıyor ve yıkanmadan direk toprağa gömülüyoruz çok acııı.

    Peki Koronadan Korunmak İçin Ne Yapacağız?
    Evde kalacaz, ha illaki dışarı çıkacaksak, eldivenimizi (bazı kişiler önermese de),maskemizi takıp çıkıyoruz yanımızda mutlaka bir dezenfektan veya kolonya(80 derece daha iyi olur çünkü daha çok alkol var daha iyi mikrop öldürür) bulunduruyoruz. Eve geldiğimizde kıyafetlerimizi direk çamaşır makinesine atıyor maskemizi dışarı atmadan çöpe atıyoruz. Ellerimizi en az 30 saniye yıkıyoruz. Bu arada günde de sık sık ellerimizi yıkıyoruz ama yalnız abartmayalım sonra cildimize zarar vereceğiz kibar kibar.(Bunu Nuray Hocanın sitesinde gördüm.)Unutmayalım korona temizlikten nefret ediyorrr!(Bunu da)

    Ebrar Merve Ataş

    • Bu yanıt 3 yıl 7 ay önce önce 2054 tarafından değiştirildi.
    #32343
    2054
    Katılımcı

    Kaynakça
    -Anadolu Sağlık
    -covid19.tubitak
    -Wikipedia

    Ebrar Merve Ataş

10 yazı görüntüleniyor - 1 ile 10 arası (toplam 10)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.