BilimSel

*Ay, Ak yıldız (Şira), bulutsu, Güneş ….

Bilimsel gelişmeleri yazalım dergilerden kitaplardan vb..

Bu aralar bize gökyüzünde güneş gidince görünen kocaman bir yıldız gibi görünen bir güzellik varya, onun adı Venüs yani çoban yıldızı..

Ona iyi bakın .. Dünyaya en yakın gezegen olduğundan bu kadar büyük görünüyor.

O zaman size iyi seyirler.. 🙂

**Bilimsel gelişmelerden daha çok haberim olsun diyorsanız, tabii ki EBA başta olmak üzere,

http://www.bilimcocuk.tubitak.gov.tr/

www.tubitak.gov.tr  ,

https://esatis.tubitak.gov.tr/

http://bilimteknik.tubitak.gov.tr/

http://www.tug.tubitak.gov.tr/goy.php

http://kurs.diyanet.gov.tr/

http://www2.diyanet.gov.tr/DiniYay%C4%B1nlarGenelMudurlugu/Sayfalar/SureliYayinlar.aspx

adreslerinden yararlanabilirsiniz.

AYRICA, 27 Temmuz 2018 tarihinde Tam Ay Tutulması gerçekleşecektir. Tutulma; Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika’nın doğusundan gözlenebilecek. Ülkemizden
de gözlenebilecek ve saat 20:13’te başlayıp ertesi gün sabaha karşı 02:30’da sona erecektir.
Tutulmanın maksimumunun gerçekleştiği 22.30-01.13 süresinde Ay tamamen kararacaktır.

*Unutmayın 27 Temmuz (28 Temmuza bağlayan gece) önemli bir gece! 21. yüzyılın en uzun sürecek Ay tutulması olayı gerçekleşirken, Dünya Güneşten, Ay da Dünyadan en uzak konumda olacak. Ayrıca gök taşı yağmurlarını da izleyebileceksiniz. Mars ise Dünyaya yaklaşacak. Yani parlak göreceksiniz..Hepinize iyi seyirler!

13-14/12/2018 de meteor yağmurları ile halk arasında yıldız kayması denen görsel şova hazır olun. Gökyüzünde bu mükemmel olayı gözlemleyebilmeniz için kafanızı kaldırıp gökyüzüne bakmanız yeterli, bir teleskobunuz olmadan da bu görsel şovu izleyebilirsiniz. Bu arada bulutlar beni izleyin derse veya çevre kirliliği had safhadaysa etrafınızda maalesef göremeyebilirsiniz.. Ama bir dakika bunun da artık çözümü var canlı yayınlarla izlemeniz yine mümkün, siz yeter ki izleyin.

Görsel şov öyle muhteşem olacak ki saate 120 ye yakın meteor hareketliliğinden bahsediliyor. Şimdiden iyi seyirler.   *16/07/2019 gecesi parçalı ay tutulması sizleri bekliyor.

    Profesör Doktor Serdar Evren 12 veya 13 Mayıs 2020 de Sabaha Karşı Uykusuz Kalmaya Değer, diyor.

Ayrıca, “12 Mayıs veya 13 Mayıs sabaha karşı örneğin 05:00 veya 05:30 gibi güneydoğu-güney yönüne doğru bakarsanız Satürn, Jüpiter ve Ay sıralanışını görebileceksiniz.

12 Mayıs sabahı Ay, gezegenlerin sağ tarafında yani gezegenlerin daha batı yönünde, 13 Mayıs sabahı ise gezegenlerin solunda yani daha doğu yönünde konumlanacaktır.”

05-06 Haziran 2020 gecesi parçalı ay tutulması gerçekleşecek ve ülkemizden de gözlemlenebilecektir. Tutulma ortası Türkiye saati ile 22:25 tir. 

( Ayrıca, Bu sırada Malatya Pütürge merkezli 5.3 şiddetinde bir deprem meydana geldi.

Bu olay depremlerle tutulmalar arasında bir ilişki var mı sorusunu tekrar akıllara taşıdı.)

21 Haziran 2020 de parçalı ☀️ Güneş tutulması gerçekleşecek. Ülkemizden de kısmi olarak gözlemlenebilecek. Sabah erkenden gözümüz yükseklerde..

isterseniz canlı yayınları da takip edebilirsiniz.

Yarın (21 Aralık) bir gök olayı gerçekleşecek. Bu olay 600 ~ 800 yılda bir oluyor. Jüpiter- Satürn buluşumu..

Bu arada “Ayı görmek istiyorsan gökyüzüne bak!”🌕🌙🧐👏🏻🇹🇷

Hepinize iyi gözlemler.

Sizler de gördüğünüz bilimsel gelişmeleri burada bizlerle paylaşabilirsiniz…
İyi araştırmalar..

fotoğraf:  TRT Haber marsın yeni fotoğrafları

32.160 kez görüntülendi

57 thoughts on “BilimSel”

  1. öğretmenim bu aralar Güneşin hareketlerini araştırıyorum. Bana çok ilginç geliyor.
    Bir ara Güneş hareketsizdir diye Güneşe iftira atanlar da olmuştu oysa ki..:)

  2. öğretmenim meğer Güneş battıktan sonra gökyüzünde gördüğüm en parlak yıldız ( daha doğrusu gezegen) üstte resmi olan Venüs müş

    1. salihacığım hangi dönemde gördüğümüz en parlak cisim nedir yıldız mı gezegen mi gibi soruların yanıtlarını TÜBİTAK GOY 2018 E bakarak daha net görebilirsin.
      selamlar.

  3. Doğrultuları ve yönleri aynı olan 7N ve 9N luk iki kuvvetin net kuvveti ( bileşik kuvvet ) kaç N dur

      1. vücudumuzdaki bütün hücrelere sürekli kanla besin ve oksijen gitmekte ve hücrelerdeki karbondioksit ve diğer atıklar ise atılmaktadır. beynimizin içinde de hücreler vardır ve onların da besin ve oksijene ihtiyacı vardır.

        1. ayrıca iyi ve güzel yaptığımız her işte beyin çok güzel bir şekilde kan almakta ancak öfke stres vb. durumlarda ise damarların sıkıntımızdan dolayı daralmasıyla beyne yeteri kadar kan gidemediği için aklımızı tam kullanamadan sorumsuzca davranışlar sergileyebiliyoruz maalesef..

          1. damar sıkışıklılığı sonucunda başka hastalıklarda ortaya çıkar mı? Çıkarsa bunlar nelerdir hocam

  4. Hocam biliyor musun uz “Uzayda yaşayan canlılar arasında bizden daha gelişmiş uygarlıklar var mıdır?” Sorusuna Kur’an’a sorarsak Yasin suresinin 81. ayeti bize çok ilginç bir cevap verir ve “biz Adem oğullarını yarattıklarımızın bir çoğundan üstün kıldık” der.🤔🇹🇷🤗😇

  5. hocam biliyormusunuz güneş sisteminin en büyük dagi marsta bulunmus ayrica marsa kizil gezegen demelerinin sebebi mars gezegeninin yüzeyinde bol miktarda bulunan demiroksitten kaynaklaniyor.

  6. Civcivlerin gözünü eğer: iltihap kaparsa, temiz bir kaba ilik su doldurun ve temiz bir bez alın onun canini yakmadan temizlemeye çalisin aynisini civcivin bir yeri kanadiğındada yapin civcivinizin iylestigini goreceksiniz ben boyle yaptim civcivim simdi turp gibi

    1. sudenaz sorun için teşekkürler. Onlar ilaç değil, kimyasal maddeler. Onlara eldivensiz dokunmamamız gerekiyor, çünkü yapısı itibariyle bazıları aşındırıcı, bazı tahriş edici vb. farklı özelliklere sahip.
      Bunları bilim adamları yapmadı 🙂 . O maddelerin kendi özellikleri.

  7. 18 Aralık 2016 10:53

    Görenler gözlerine inanamadı! Mısır’da Güneş mavi doğduMısır’da piramitlerin etrafındaki güvenlik kameraları garip bir olayı kaydetti. Güneş, yaklaşık 15 dakika boyunca maviye döndü.

    Güvenlik kamerası tarafından kaydedilen ve ilk kez belgelenmiş olan ‘mavi güneş olayı’, tarihi kayıtlara göre, bugüne kadar sadece 5 kez yaşandı. Bazı bilim adamları “mavi güneş olayının” havadaki kirliliğe bağlı olduğunu savunuyor. Ancak bir başka grup bilim adamı, da bu tezi “1950’lerde bu denli bir hava kirliliği yoktu. Aynı oranda kirlilik yoksa, olay nasıl aynı şekilde gerçekleşebilir?” diyerek tartışmayı sürdürüyor.

    1. sila atom numarası 92 olan Uranyum, Dünya da bulunan en ağır elementtir. Daha ağır elementler atomlarının çekirdeği birarada tutulamayacak kadar büyük olduğundan doğal olarak kararsızdır. atom numarası 95-109 arasındaki uranyumötesi elementler yanlızca laboratuvarda yapay olarak elde edilir.
      kaynak: TÜBİTAK popüler bilim kitaplığı, Kimya s.13

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir