Ana sayfa › Fen Club › * 7A SINIFI PAYLAŞIMLARIMIZ* › *FEN HİKAYEM* › Yanıtla: *FEN HİKAYEM*
A(H1N1) VİRÜSÜ
A(H1N1) bir virüstür . insanlarda hastalığa hatta ölüme bile yol açmaktadır. İlk bulaşıcı hastalık olarak Meksika ve ABD’de 16 Mayıs 2009 görülmüş ve daha sonra neredeyse tüm ülkelere yayılmıştır . Bu virüse domuz gribi de denmektedir bunun asıl sebebi, domuzlar arasında görülen bir çok virüs arasında bazılarına bu virüs tipine çok benzediği için domuz gribi denmiştir . Ayrıca bu virüs cansız cisimlerde 2 veya 8 saat gibi belli bir sürede yok olmakta ve geçerli süre geçtikten sonra bulaşma özelliğini kaybetmektedir. kişinin tükürük zerreciğinin ulaştığı her cansız yere bulaşa bildiği gibi ayrıca etkileyen nem ve ısı oranları da vardır .
Domuz gribi olarakta bilinen A(H1N1) virüsü hızlıca bulaşmakta ve insandan insana hızlıca geçiş yapmaktadır . domuz gribi de yine mevsimsel griple aynı şekil de yayıldığı düşünülmektedir . virüsler insandan insana hapşırık , öksürük yollarıyla bulaşabilmektedir . Aynı bardak , havlu ve hatta kullandığınız havuz bile bulaşmasına bir sebeptir . Domuz gribinin belirtileri , rahatça geçirdiğimiz gripler deki belirtilerin aynısını göstermektedir. bu belirtiler ateş , öksürük ,boğaz ağrısı ,yaygın vücut ağrısı , baş ağrısı , üşüme ve yorgunluk gibi belirtiler içermektedir .bazı vakalarda kusma gibi belirtilerde gösterir ama bu pek yaygın değildir . hastalığı kapan kişiler belirtileri başlamadan 1 gün kadar öncesi ve 7 gün kadar sonrası bulaştırma imkanı vardır . Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler genelde zor nefes almak , nefes darlığı , bilinç bulanıklığı , sık ve uzun süreli kusma çocuklarda ise hızlı veya zor nefes alıp vermek , vücutta solgunluk , morarma , beslenmeme , uykuya meyil , huzursuzluk , ateş ve döküntüler domuz gribi belirtileridir .Domuz gribinin Tanısı , PCR yöntemi ile konulmaktadır . Tanı testi bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır ve büyük oranda yüksek doğru yanıt vermektedir .
Domuz gribinden korunmak için alınması gereken önlemlerin bazıları öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatıp hapşırmalı mendil yoksa dirseğimizi kullan malıyız . Tüm bunlara rağmen yine de hapşırma sonrası ellerinizi bol sabunla yıkamalıyız . alkol bazlı antiseptik malzemelerde kullanırsanız virüsü engellemiş olacağız . eğer domuz gribine yakalandığınız kesinleşir yada belirtileri göstermeniz halinde 7 gün boyunca kendinizi karantina altına alınız ,belirtiler tamamen de olsa biterse yine de bir kaç gün karantinada olmaya devam ediniz ve bu süreçte bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırınız . Birde karantina günlerinde ev eşyalarının temizliğine de çok dikkat edinmelidir dikkat etmemiz gereken maddelerden bir kaçı da şunlardır yüzeyleri , (masalar , kapı kolları , banyo yüzeyleri , mutfak tezgahı , oyuncaklar , telefonlar , komidin vb ) temizlemeliyiz bu temizliği günlük yaşamda kullandığımız malzemeleri kullanırsak yeterli olur . günlük hayatta kullanılan malzemeler dışında klor , hidrojen peroksit , iyotlu antiseptikler , alkol , ve çeşitli dezenfektanlar gibi bazı kimyasal maddelerde etkilidir . domuz gribi olarakta bilinen A(H1N1) virüsünü tedavi eden ilaç bilim adamları tarafından bulunmuştur . domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrollerinde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur . bu ilaçlar sadece doktor önerisiyle kullanılabilir başka türlü alım satım yapılamaz , kullanmak için kesinlikle reçete gereklidir . ilaç dışında bitkisel şeylerin de iyi geldiği bilinmektedir bu bitkisel şeylerin bir kaçı ise boğaz ağrısı için pastil , solunum yolu rahatsızlığı için zencefil , bademcik iltihaplanması için ada çayı , bahar nezlesi ( alerjik nezleye ) iyi gelmesi için ısırgan oto , mikropları öldürmek için ise karanfil kullanılmaktadır . bu tür şeyler reçete olmadığı halde de kullanıla bilindiği için tedavinin yanı sıra tercih edilmektedir .
safiye elif kılıçkap