Ana sayfa › Fen Club › *6B SINIFI PAYLAŞIMLARIMIZ* › *FEN GÜNLÜĞÜM* › Yanıtla: *FEN GÜNLÜĞÜM*
Fen günlüğü 11
ERGENLİ DÖNEMİ
İnsanlarda çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemine ‘ ergenlik’ denir.Ergenliğe giriş zamanı farklılık gösterir.Genellikle 12-20 yaş arası gerçekleşir. Kızlar genellikle erkeklerden daha çabuk ergenliğe girerler.
Ergenlik döneminde bedende ve ruhta bir sürü değişiklik gözlemlenebilir.Boy ve kilo artışı, yüzde sivilcelenme, koltuk altında kılların çıkması bazı belirtilerdir.
İÇ SALGI BEZLERİ
İç salgı bezleri vücudumuzdaki sistemlerin çalısmasında sinir sistemine yardımcı olur.İç salgı bezlerinin ürettikleri özel salgılara hormon denir.
İÇ SALGI BEZLERİNİN GÖREVLERİ
Hipofiz Bezi= Beynin alt tarafında nohut büyüklüğünde bir bezidir.Hipofiz bezinin salgıladığı birçok hormon bulunmaktadır.Bu hormanlarda biri de büyüme hormonudur.Büyüme hormonu çok salgıladığında devliğe,az salgılandığında cüceliğe sebep olur.
Tiroit Bezi=Boynumuzun ön tarafında, gırtlağın altında,soluk borusunun sağında ve solunda iki parça halinde bulunmaktadır.Tiroit bezi,tiroksin denilen hormonu salgılar.
Pankreas=Karın boşluğunda,midenin alt ve arka bölgesinde bulunan yaprak şeklindeki bir bezdir.Pankreas,vücudumuzdaki en büyük salgı bezidir.Pankreas bezi, insülin ve glukagon olmak üzere iki çeşit hormon salgılar.Bu hormonlar kandaki şeker (Glikoz)oranını ayarlar.İnsülin hormonu kandaki şeker oranı arttığında salgılanarak şeker oranını azaltırken;glukagon hormonu,kandaki şeker oranı azaldığında salgılanarak şeker oranını artırır.
Böbrek Üstü Bezleri=Bu bezler,her iki böbreğin üstünde ve böbreğe yapışık durumdadır.Korku,sevinç,heyecan ve öfke gibi durumlarda adrenalin denilen bir hormon salgılar.Bu hormonun etkisiyle kalp atış hızımız artar,solunum ve kan dolaşımımız hızlanır.Göz bebekleri büyümeye başlar.
Eşeysel Bezler=Erkeklerde testis,dişilerde yumurtalık;eşeysel bezleri oluşturur.